Biechtstoelen

01.Biechtstoelen

Iedereen heeft er vast al wel is een keer van gehoord, een biechtstoel of een biechthok. Het is een speciaal plekje in de kerk waar je met iemand van de kerk anoniem dingen kan opbiechten waar jij je hebt misdragen of slecht over voelt. Dat is eigenlijk het doel van een biechthok. Nou wordt het steeds minder gebruikt dan vroeger. Veel mensen die nog wel goed gelovig zijn gebruiken het nog wel. Dit zie je alleen wel steeds minder in Nederland en België voorkomen. Toch is het misschien wel leuk om het voor de ervaring is een keer te gaan zitten en met iemand praten. Wellicht krijg je nog wat goed advies wat je kan toepassen. Bij mensen die niet gelovig zijn zouden er ook niet echt naar om kijken. Voor de mensen die wel gelovig zijn vinden het fijn om op die manier zijn of haar hart te luchten. Dat komt eigenlijk al vanuit vroeger uit.

mateus-campos-felipe-kIZsFeEgW6g-unsplash

Niet elke kerk heeft een biechthok, er zijn ook steeds meer kerken die het niet meer hebben. Zo zie je het in moderne kerken steeds minder. Veel vinden dat ook jammer. Al wordt het niet meer veel gebruikt heeft het toch wel iets symbolisch. Een biecht is al iets wat langer bestaat dan dat de meeste mensen verwachten. Een biecht bestaat namelijk al sinds mid-tweede eeuw. Het zag er toen alleen wel heel anders uit dan nu. Het was toen namelijk nog helemaal geen hok. Het was gewoon een persoonlijk gesprek met iemand die goed was in geheimen onthouden. Het was toen dus ook nog helemaal niet anoniem. De loop van de jaren is het enorm veranderd. Het concept bleef alleen wel hetzelfde. Nu werd er alleen een soort vak klein huisje gebouwd met mooi geslepen hout. Het moest een plek worden waar je je vertrouwd kon voelen om zijn zonden uit te spreken. Mocht je nou benieuwd zijn hoe z’n biechthok eruit ziet zoek dan gerust op internet een plaatje op van hoe het eruit ziet.

02.Opbiechten

Het opbiechten van dingen wordt niet echt heel veel aandacht aan besteed onder niet gelovige mensen. Toch kan het vertellen van een zogeheten zonde best je hart luchten. Veel mensen doen dat nou tegenwoordig met familie of hun beste vriend de zij honderd procent kunnen vertrouwen. Het opbiechten of het vertellen van geheimen die je met je meedragen kan dus enorm opluchten.

Meer Te Weten Komen

Jezuïeten

Barokke kerk

De stad Namen