Jezuïeten

01.Jezuïeten

Jezuïeten is een sociëteit van Jezus. Het is een katholieke religieuze orde die in 1534 werd opgericht in Parijs. Het werd opgericht door een groep studievrienden. Omdat zij allemaal rond die tijd streng gelovig waren werd het doel van de groep was en hulp de naaste. Makkelijk gezet betekent het eigenlijk het helpen van de zielen. Mensen dat zij dachten waar het slecht mee ging wouden hun helpen weer het juiste pad op te gaan.
De groep werd in 1540 goedgekeurd door de paus. Paus Paulus de tweede. De mannelijke katholieke orden is het de grootste ooit in die tijd. Ze hebben zo rond de 17.000 leden die bij de groep is aangesloten. Het grootste deel van de leden is de priester. Sommige jezuïeten zijn ook echter broeders en zo voelen ze zich ook. Het is een zwaar gelovige groep die in het beste van een mens geloven Tot de dag van vandaag is het nog steeds bekend. Misschien zegt het je eerst niks, maar het is de grootste mannelijke katholieke groep. Daarbij is het belangrijk dat zij niet in kloosters woonden zoals veel andere, nee zij woonden gewoon in huizen. Ook die huizen hadden een eigen naam namelijk, jezuïeten huizen.

father-james-M-h8mHA13Xw-unsplash

Ook is het belangrijk om te weten dat zij niet deden aan ordekleed, geen mooie lange doeken waar zij zich in schuil hielden. Nee daar deden ze allemaal niet aan hun hadden namelijk gewoon eigen kleding, maar net als veel andere orden leggen zij geloften af van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid. Dat was voor hun de core business van de order. Doordat zij gehoorzaamheid aan de paus voor de zending en vallen zij niet onder het gezag van de bisschop en dat is wat zij onderscheiden van de rest van de orders.

02. Andere orders

Naast de Jezuïeten heb je ook nog andere orders. Zo heb je tot de dag van vandaag veel verschillende orders waar je vast nog niet van heb gehoord. Ook is het niet zo bekend onder de Nederlands. Dat kan omdat wij allemaal niet zo gelovig zijn als in andere landen. Ook zijn er series of verschillende platformen te zien dat over een bepaalde order gaat. Zo heb je namelijk een serie op Netflix die letterlijk Order heet. Mocht je geïnspireerd raken in dit onderwerp en vind je een beetje fixie leuk om te zien is die serie zeker een aanrader om de serie te gaan bekijken.

Meer Te Weten Komen

Barokke kerk

Biechtstoelen

De stad Namen